Clicky


Binnenvaartschippers lijden onder Duitse staking

Binnenvaartschippers lijden onder Duitse staking
22-08-2013 10:28 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - De Nederlandse binnenvaart ondervindt grote hinder van stakende Duitse sluiswachters. Schippers die actief zijn op de Duitse vaarwegen lijden verliezen van vijftienhonderd tot tweeduizend euro per schip per dag. Vertegenwoordigers van de Nederlandse binnenvaart spreken daarom donderdag met de Duitse vakbond Verdi, die tot de staking opriep.

De Nederlandse partijen willen dat Verdi de binnenvaart niet langer betrekt bij het conflict met de Duitse organisatie voor water- en scheepvaartbeheer WSV. De WSV kondigde eerder dit jaar een reorganisatie aan met banenverlies. Verdi riep op tot stakingen toen onderhandelingen hierover de vakbond niets opleverden.

Waar de stakingen eerst willekeurig waren en met name plaatsvonden in Noordrijn-Westfalen, worden nu ook sluizen in belangrijke vaarwegen als de Main, de Saar en de Moezel niet bediend. Binnenvaartschippers hebben daardoor te maken met lange wachttijden.

Nederlandse binnenvaartorganisaties zeggen donderdag de indruk te hebben dat aan Duitse zijde weinig urgentie wordt gevoeld om het probleem op te lossen. Omdat ze behoefte hebben aan een oplossing, gaan ze zelf het gesprek aan met Verdi in het Duitse Minden. "Verdere stakingen van het Duitse sluispersoneel hebben onacceptabele gevolgen voor de binnenvaartondernemers", aldus de organisaties in een verklaring.