Clicky


Voorlopig geen bloemenvluchten voor Lufthansa

Voorlopig geen bloemenvluchten voor Lufthansa
20-08-2013 18:47 | Luchtvracht | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Lufthansa overtreedt de wet door bloemen vanuit Ecuador en Colombia naar Nederland te vervoeren zonder vergunning. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. Het argument van de luchtvaartmaatschappij dat het transport als gevolg van een tussenstop op Amerikaans grondgebied vrije doortocht zou hebben wees de rechtbank af.

De luchtvaartmaatschappij spande een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om onder een vluchtverbod uit te komen. De rechter stelde Lufthansa echter in het ongelijk. De vliegmaatschappij mag de betreffende vluchten niet voortzetten zonder vergunning.

Volgens Lufthansa zou het luchtvaartverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten een vrije doortocht rechtvaardigen, ook zonder vergunning. De luchtvaartmaatschappij maakte tussenstops in Puerto Rico voordat naar Nederland werd doorgevlogen.

De rechtbank vindt echter dat Lufthansa wel degelijk een vergunning moet hebben. Nederland heeft met zowel Ecuador als Colombia verdragen ondertekend over het onderlinge vliegverkeer. Lufthansa mag de vluchten daarom niet meer uitvoeren.

Verder heeft de rechtbank bepaald dat Lufthansa op dit moment niet voldoet aan de eisen die de staat heeft gesteld om de benodigde vergunning te verkrijgen. Lufthansa heeft bijvoorbeeld geen vliegtuigen gestationeerd in Nederland.