Collega wordt steeds vaker concurrent

Collega wordt steeds vaker concurrent
20-08-2013 10:15 | Binnenland | auteur De Redactie

DIEMEN - De onderlinge concurrentie tussen collega’s op de werkvloer neemt toe. Volgens één op de drie werknemers zijn de verhoudingen dit jaar meer gespannen in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse werknemers in opdracht van Tempo-Team.

Grote aanjager is de economische crisis. Bedrijven sturen hierdoor op een hogere arbeidsproductiviteit per werknemer. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de werkdruk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Ruim 30 procent ervaart daardoor meer stress en een kwart geeft aan pessimistischer gestemd te zijn dan eerder. Daar komt de angst voor mogelijk baanverlies nog eens bovenop. Het is deze combinatie van een verhoogde werkdruk en de afgenomen baanzekerheid die leidt tot meer stress op het werk. Niet alleen tussen werknemers onderling, ook tussen werknemers en het management.

Volgens een kwart van de ondervraagden zorgt de verhoogde stress op werkvloer  ook voor meer spanningen thuis. Deze werknemers hebben meer moeite om het juiste evenwicht te vinden tussen werk en privé. Deze onbalans kan weer zorgen voor meer ziekteverzuim en een lagere productiviteit.

“Deze werkstress kan er ongemerkt insluipen” aldus Harald Zandvliet, woordvoerder bij Tempo-Team. “Daarom is het belangrijk om regelmatig werktevredenheidsonderzoek te doen en goed naar je mensen te luisteren. En ze echt te betrekken bij de maatregelen die bedacht worden”.
Ook de werknemer kan zich wapenen tegen mogelijke crisesstress. Angst om de eigen  baan te verliezen is daarbij een slechte raadgever. Het is beter om veerkracht te tonen en op zoek te gaan naar kansen om jezelf te blijven ontwikkelen. Stilzitten en wachten tot de crises overwaait biedt weinig soelaas.

Zandvliet: ”Toon interesse in wat er zich in het bedrijf afspeelt en maak kenbaar dat je openstaat voor veranderingen. En bereid bent om daarop te investeren met bijvoorbeeld het volgen van een cursus of aan een nieuw project mee te doen. Dit dan wel in goede harmonie met de collega’s”.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden