Clicky


Militair controleerde gevaarlijke luchtvracht niet

Militair controleerde gevaarlijke luchtvracht niet
19-08-2013 23:51 | Luchtvracht | auteur De Redactie

ARNHEM (Novum) - Een op vliegbasis Leeuwarden gelegerde militair is maandag veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, omdat hij papieren voor luchtvracht ondertekende zonder te controleren of de vracht gevaarlijk was. De rechtbank in Arnhem vindt dat de man daarmee het luchtverkeer en de bemanning van het vliegtuig in gevaar heeft gebracht.

De man, een munitiebeheerder, tekende en verstrekte zogenoemde non dangerous goods-formulieren, bestemd voor luchtvracht vanuit Afghanistan naar Nederland. Hij deed dit echter zonder te controleren of de vracht daadwerkelijk ongevaarlijk was.

De rechtbank acht bewezen dat grote hoeveelheden scherpe munitie zijn verzonden, zonder dat dit bekend was bij de betrokken personen. Omdat de man munitiebeheerder is, had hij volgens de rechtbank op de hoogte moeten zijn van wat er vervoerd werd.

De man is ook veroordeeld voor het zonder vergunning invoeren van 203 scherpe patronen in zijn persoonlijke bagage en het voorhanden hebben van patroonmagazijnen. Hij is echter vrijgesproken van de invoer van een andere partij munitie. Het ging hierbij onder meer om gebruikte hulzen, maar hiervan stond niet vast dat deze hergebruikt konden worden.