Clicky


'ABN AMRO beboet om Vestia-fout'

'ABN AMRO beboet om Vestia-fout'
19-08-2013 09:41 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - ABN AMRO heeft een boete opgelegd gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het overtreden van antiwitwasregelingen rond woningcorporatie Vestia. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen. Als de bank de witwaswet correct had toegepast, was de Vestia-affaire mogelijk eerder aan het licht gekomen.

DNB ontkent noch bevestigt de boete tegenover het dagblad, ABN AMRO zegt 'nooit commentaar te geven op boetes'.

De staatsbank zou beboet zijn voor 27 duizend euro door DNB vanwege het niet voldoende doorlichten van financieel topman van Vestia Marcel de V. toen hij privéklant werd bij de bank. DNB zou de bank verwijten dat geen onderzoek is gedaan naar het vermogen van De V. Ook zou ABN AMRO volgens DNB de rekeningen van De V. onvoldoende hebben gecontroleerd.

Het OM verdenkt De V. sinds vorig jaar van corruptie. Hij zou als financieel topman bij Vestia tien miljoen euro smeergeld hebben ontvangen uit de derivatenhandel. De woningcorporatie raakte ernstig in de problemen door handel in deze contracten.

Later maandag doet de Accountantskamer uitspraak in de Vestia-zaak. De tuchtkamer voor accountants beoordeelt of de accountants van Vestia die de jaarrekeningen controleerden hun werk goed hebben gedaan.