Clicky


CNV heeft zure smaak van afslanking Bijenkorf

CNV heeft zure smaak van afslanking Bijenkorf
18-08-2013 22:21 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De 'puur strategische' keuze van de Bijenkorf om vijf van zijn twaalf filialen te sluiten geeft op zijn minst een zure bijsmaak. Dat stelt CNV Dienstenbond, die is verrast, omdat de warenhuizenketen nog winstgevend is.

Het besluit kost 262 mensen hun baan. Voor hen wordt het erg moeilijk om op korte termijn nieuw werk te vinden, stelt de bond. De timing van de reorganisatie is slecht, vindt de vakbond, hoewel er een 'behoorlijk' sociaal plan ligt.

De warenhuizen in Arnhem en Enschede gaan begin volgend jaar dicht en die in Groningen, Breda en Den Bosch in het voorjaar van 2016. In de zeven resterende vestigingen komt de nadruk meer te liggen op merken 'van internationale allure'. Hiervoor wordt in vijf jaar tweehonderd miljoen euro gereserveerd.

"Voor met name de medewerkers van Arnhem en Enschede pakt dit wel heel ongelukkig uit", zegt CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar in een verklaring. "Of zij straks bij de Primark - die de Bijenkorfpanden wil overnemen - aan het werk kunnen is maar de vraag. Dan heb je het echt over een ander soort winkel, met een andere rol voor de medewerkers."

CNV Dienstenbond wil zo snel mogelijk met de Bijenkorf om tafel om te bekijken hoe de werknemers zo goed mogelijk van werk naar werk kunnen worden begeleid.

De mensen die per 1 januari hun baan verliezen, krijgen een vergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule. De Bijenkorf heeft volgens CNV toegezegd het sociale plan dat hierin voorziet ook daarna te handhaven, mits de wetgeving dit toelaat.

De NOS meldde zondag dat vooral Den Bosch is geschrokken van de beslissing. De gemeente was volgens de omroep voor tachtig procent zeker dat het filiaal in de stad uit zou breiden. In Breda was al bekend dat de Bijenkorf een andere winkelformule wilde. De Groningse wethouder Joost van Keulen gaat een poging wagen het bedrijf op andere gedachten te brengen.