Clicky


PvdA terug op dieptepunt Bos

PvdA terug op dieptepunt Bos
18-08-2013 11:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG(Novum) - De steun voor de PvdA is in de peiling van Maurice de Hond geslonken naar dertien zetels. Met een zetel verlies evenaart de partij nu het aantal gepeilde zetels van oktober 2009 onder toenamlig partijleider Wouter Bos. Ook onder hoogopgeleiden worden de sociaaldemocraten nu voorbijgestoken door de PVV van Geert Wilders.

De PvdA kreeg onder aanvoering van Diederik Samsom vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen 26 procent van de hoogopgeleide stemmen. Dat is nu gezakt naar elf procent. De PVV kreeg in september 2012 maar één op de honderd stemmen van hoogopgeleiden. De partij weet nu twaalf procent van de hoogopgeleiden te trekken.

Onder kiezers met een lage opleiding halen PVV en SP samen 49 procent van de stemmen. Dat was bij de verkiezingen nog 37 procent. De steun voor de coalitie daalde onder laagopgeleiden van 42 naar 15 procent.

De VVD zou in de zondagse peiling van De Hond uitkomen op 21 zetels. De coalitie komt daarmee op 34 zetels. Dat is minder dan de helft van de 76 zetels die VVD en PvdA nu in de Tweede Kamer hebben. De PVV is in de peiling met dertig zetels de grootste partij, gevolgd door de SP op 24 zetels.

De Hond keek ook naar de steun voor partijen onder bepaalde leeftijdsgroepen. Bij kiezers tussen de 45 en 54 jaar zijn de PVV en de SP het populairst. Ze krijgen samen 47 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen was dat nog 26 procent. De steun van de regeringspartijen daalde onder deze groep van 51 naar 18 procent.

De verschuivingen die De Hond constateert zijn volgens hem niet eerder voorgekomen in een periode van minder dan een jaar, zelfs niet rond de snelle opkomst van Pim Fortuyn ruim tien jaar geleden. De peiler ziet daarin de steeds lossere band tussen kiezers en partijen terug. De steun voor een regering zal na verkiezingen volgens hem per definitie laag zijn.