Clicky


Leiders antipiraterijmissies ontmoeten elkaar op zee

Leiders antipiraterijmissies ontmoeten elkaar op zee
17-08-2013 10:35 | Piraterij | auteur De Redactie

De nieuwe commandant van de EU-geleide antipiraterijmissie Atalanta commandeur Peter Lenselink ontmoette gisteren zijn Noorse ambtgenoot van de NAVO-operatie Ocean Shield. Het bezoek vond plaats in de wateren van Somalië aan boord van het Noorse stafschip Fridtjof Nansen.

De 2 commandanten wisselden informatie uit over beide missies. Lenselink: “Het is belangrijk de inzet van beide vlootverbanden goed op elkaar af te stemmen. Op deze wijze verdiepen we de samenwerking en verbeteren we de informatiestromen. Zo kunnen we nog betere resultaten boeken.”

Zr. Ms. Johan de Witt fungeert als stafschip van Atalanta. Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, beschermt en escorteert het amfibisch transportschip de komende 3,5 maanden ook kwetsbare schepen die varen voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

De Johan de Witt beschikt onder meer over uitgebreide logistieke en medische voorzieningen. Ook een Belgisch onderscheppingsteam voor de snelle motorboot FRISC bevindt zich aan boord, evenals 22 militairen uit Malta. Bij een kaping treden zij samen met de mariniers op als boardingteam.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding, zowel in EU- als NAVO-verband.  Zr. Ms. Van Speijk was de afgelopen 3 maanden actief voor operatie Ocean Shield. Het multipurposefregat is op weg terug naar Nederland en komt eind augustus aan.

©Foto: Defensie