Clicky


Rechter zet streep door dwangsom Odfjell

Rechter zet streep door dwangsom Odfjell
16-08-2013 11:44 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Tankopslagbedrijf Odfjell hoeft voorlopig geen dwangsom te betalen aan de provincie Zuid-Holland. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vrijdag bepaald. Het provinciebestuur heeft van geen enkele tank van Odfjell aangetoond dat die niet geschikt zou zijn om te worden gebruikt en daarom is de dwangsom van maximaal twintig miljoen euro geschorst.

De vergunningsvoorschriften die Gedeputeerde Staten hadden gesteld aan Odfjell bieden bovendien geen ruimte voor de dwangsom, aldus de voorzieningenrechter. Het provinciebestuur mag Odfjell alleen verbieden tanks te gebruiken als het heeft aangetoond dat deze onveilig zijn.

De zaken werden door het provinciebestuur echter omgedraaid: Odfjell moest bewijzen dat de tanks veilig waren voordat ze mochten worden gebruikt. De voorzieningenrechter oordeelde dat dit niet de juiste werkwijze was. Als Odfjell de administratie rondom periodieke inspecties en goedkeuringen van de tanks niet op orde heeft, staan Gedeputeerde Staten wel in hun recht. Dat is volgens de rechter vooralsnog echter niet het geval.

Verder heeft Odfjell van de meeste tanks waarom het nu gaat inspectierapporten ingeleverd bij de DCMR Milieudienst Rijnmond en is het bezig de betreffende tanks te controleren. Daarom schorst de voorzieningenrechter de dwangsom voorlopig.

Odfjell stapte naar de rechter omdat de DCMR Milieudienst Rijnmond aanvullende eisen stelde aan het onderhoud van de opslagtanks. Als het tankopslagbedrijf niet voor 1 september kon aantonen dat het onderhoud goed was gepleegd, dreigde een dwangsom van 250 duizend euro per tank.