Clicky


Grootste containerschip ter wereld in Rotterdamse haven

Grootste containerschip ter wereld in Rotterdamse haven [+video]
16-08-2013 10:00 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Vandaag, vrijdag 16 augustus, komt het nieuwste en grootste containerschip ter wereld, de Mærsk Mc-Kinney Møller, aan in de haven van Rotterdam. Het is de eerste Europese bestemming die het 400 meter lange schip aandoet na een bouw- en ontwikkelperiode van ongeveer 2,5 jaar in Zuid-Korea. Het schip, vernoemd naar de oud Mærsk topman Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, draagt als eerste de Triple-E standaard. Dit staat voor Economy of Scale, Energy Efficiency en Environmentally-improved: het schip kan 18.000 containers vervoeren tegen lagere kosten en brengt de CO2 uitstoot per container met 50% omlaag. De Mærsk Mc-Kinney Møller is daarmee het meest efficiënte en energiezuinige containerschip ter wereld.

De Mærsk Mc-Kinney Møller legt de Azië-Europa route af, de grootste container handelsroute ter wereld. In totaal heeft Mærsk Line twintig Triple-E schepen besteld die de komende jaren gebouwd worden. Met deze schepen speelt Mærsk Line in op de groeiende goederenstroom uit Azië en de verduurzaming van de scheepvaartindustrie. Ook de Rotterdamse haven volgt deze trend met de aanleg van Maasvlakte 2. Onder andere APM Terminals, onderdeel van de A.P. Moller Maersk Groep, bouwt hier momenteel een eigen terminal die met een kade van 20 meter diep bedoeld is voor grote schepen zoals de Mærsk Mc-Kinney Møller.

Maarten Tromp, Managing Director Mærsk Line Nederland: ”Onze missie is het wereldwijd vervoeren van goederen op een betrouwbare, duurzame en efficiënte manier. Met de Triple-E schepen kunnen we dit meer dan ooit realiseren tussen opkomende markten in het verre oosten en Europa. Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat we de Europese primeur van de Triple-E hier in Rotterdam hebben. Het onderstreept de kracht en het belang van de Rotterdamse haven voor Nederland en Europa.”

Economy of Scale & Energy Efficiency

Door een bredere bolster en rondere boeg kan de Triple-E maar liefst 18.000 containers accommoderen. Dat zijn 2.500 containers meer dan het voormalige grootste schip van Mærsk, de E-klasse Emma. Ter vergelijking; 18.000 containers achter elkaar geplaatst zou een goederentrein opleveren van zo’n 110 kilometer. Toch is de Mærsk Mc-Kinney Møller ondanks zijn omvang een zeer energiezuinig schip. De toegenomen capaciteit aan boord van deze schepen stelt Mærsk Line in staat om het grootste aantal containers te vervoeren op de meest efficiënte manier en met de minst mogelijke CO2 uitstoot; bijna zestien keer minder dan een vrachtwagen. In combinatie met een energiebesparend aandrijvingssysteem is de grootte van de Triple-E een belangrijke factor in de industrie.

Environmentally-improved

Mærsk Line heeft met de Triple-E het zogenaamd onmogelijke bereikt: meer goederen dan ooit over de wereld vervoeren op een milieuvriendelijkere manier. Die verbetering in milieuvriendelijkheid zit niet alleen in de vermindering van CO2 uitstoot, maar ook in de nieuwe standaarden voor het recyclen van het schip zelf. Mærsk Line ontwikkelde een innovatief en uitvoerig documentatie systeem – het Cradle to Cradle Paspoort – waarmee het bedrijf nog beter onderdelen en materialen kan hergebruiken.

Expositie Triple-E

Bij FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, is een speciale container ingericht met een expositie over de  Mærsk McKinney-Møller en andere schepen uit deze Triple-E klasse die nog in aanbouw zijn. De expositie vertelt alles over nieuwe motoren, specificaties, de bouw van de schepen en de historie van de container lijnvaart. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en te zien van 17 augustus tot en met 5 september tijdens openingstijden van FutureLand.

Feiten Mærsk McKinney-Møller
Capaciteit: 18.000 containers (TEU-container 6 x 2,5 x 2,5 m)
Topsnelheid: 23 knopen (43 km/u)
Bemanning: 22 maximaal, 13 minimaal
Dimensies: 400 meter lang, 59 meter breed, 73 meter hoog, 19 levels (9 bovendeks, 10 onderdeks)
Gewicht: 55.000 ton zonder ballast, 192.800 ton met ballast

Een foto van de Mærsk McKinney-Møller vindt u op onze Facebook-pagina

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE