Clicky


EVO: Komst megacontainerschepen baart ook zorgen

EVO: Komst megacontainerschepen baart ook zorgen
15-08-2013 17:10 | Algemeen | auteur De Redactie

ZOETERMEER - In Rotterdam loopt morgen ‘s werelds grootste containerschip de haven binnen. De klanten van de rederijen verenigd in EVO delen het enthousiasme voor het spektakel dat te zien is bij de aanloop van een dergelijke oceaanreus. Tegelijkertijd maakt EVO zich met de komst van deze megaschepen zorgen over de gevolgen van het in bedrijf nemen van deze reuzen voor de markt van het containervervoer. Door de schepen nu in bedrijf te nemen ontstaat de kans op grote prijsschommelingen en verschraling van de dienstverlening.

De eerste zorg van EVO is dat er momenteel wereldwijd een groot overschot aan containerschepen is. De wereldeconomie heeft de afgelopen jaren flink in het slop gezeten, waardoor er veel minder goederen vervoerd werden. De prijs voor het vervoeren van containers is momenteel dan ook erg instabiel. Prijsfluctuaties van 200% in enkele weken tijd zijn in de lijnvaart niet ongebruikelijk meer. Met nog meer vervoerscapaciteit zal die instabiliteit van de makt alleen maar toenemen. Hierdoor wordt de bedrijfsvoering van Nederlandse handels- en productiebedrijven erg bemoeilijkt.

Daarnaast waarschuwt EVO ook dat met de komst van de mega containerschepen steeds meer kleinere havens uit de dienstverlening geschrapt worden. Het voordeel dat behaald wordt door de schaal van het schip kan per container verloren gaan door extra overslag en langer achterland- transport met vrachtauto’s of binnenvaartschepen.

“Als de komst van de containerreuzen leidt tot verschraling van de dienstverlening op exporthavens is het Nederlandse bedrijfsleven, dat zijn goederen snel van A naar B vervoert wil zien, per saldo slechter af. Die zorg delen we ook met de leiding van de betrokken rederijen”, aldus een woordvoerder.