Clicky


Rusland sluit grens voor import Oekraïne

Rusland sluit grens voor import Oekraïne
15-08-2013 13:47 | Buitenland | auteur De Redactie

KIEV(Novum/AP) - Rusland heeft de grens dichtgegooid voor producten uit Oekraïne. Volgens de Oekraïense oppositieleider Arseni Jatsenjoek heeft de handelsoorlog tussen beide landen daarmee een gevaarlijk punt bereikt. Analisten menen dat Moskou hiermee de regering in Kiev onder wil zetten om af te zien van een vrijhandels- en politiek associatieakkoord met de Europese Unie.

De Oekraïense regering onthoudt zich van openlijke kritiek op Rusland, maar een werkgeversorganisatie berichtte dat Rusland per 14 augustus om middernacht alle importen uit Oekraïne, zonder uitzondering, op een lijst van potentieel gevaarlijke goederen heeft gezet. In juli waren al de producten van veertig Oekraïense bedrijven op die lijst geplaatst.

Volgens Oekraïense media controleren de Russen alle vracht uit Oekraïne en wordt die voortdurend uit vrachtwagens en treinwagons gehaald om er later weer ingestopt te worden.

De Russische markt is van vitaal belang voor Oekraïense bedrijven. De waarde van de export naar Rusland wordt geschat op 6,5 miljard euro alleen al in de tweede helft van dit jaar.

De werkgevers hebben premier Mykola Azarov gevraagd de zaak zo spoedig mogelijk in Moskou aan te kaarten.