Clicky


Reuze containerschepen kunnen ook via Westerschelde naar Antwerpen

Reuze containerschepen kunnen ook via Westerschelde naar Antwerpen
15-08-2013 11:40 | Algemeen | auteur Marcel van der Voort
VLISSINGEN / ANTWERPEN - Een recente studie van het Belgische Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust leert dat de nieuwste 'Triple E-container schepen' naar verwachteling zonder veel moeite via Westerschelde vanaf Vlissingen naar de haven van Antwerpen kunnen varen.
 
Deze reuze schepen hebben ruimte voor 18.000 containers. Het agentschap dankt deze wijsheid niet aan praktijkvoorbeelden, maar moet het doen met een simulatie.
 
Er wordt gewacht op ervaringen en informatie van de kapiteins die met de Triple E-schepen hebben geoefend.

De genoemde schepen zijn 399 meter lang en 59 meter breed. Ze hebben 2 schroeven en het is wel bekend dat ze meer wind vangen en een groter onderwatervolume hebben.
 
Diepgang

De containerreuzen die graag de Westerschelde op willen hebben een diepgang tot 16 meter, maar mogen op de Zeeuwse en Vlaamse rivier richting Antwerpen maximaal 15,53 meter diep steken. En weer terug naar zee is de maximale diepgang 15,25 meter. Er zijn dus aanpassingen nodig in de procedures voor de tegemoetkomende scheepvaart.
 
Het agentschap is blijkbaar niet bang voor rampen met deze enorme schepen. En heeft al laten weten dat er bij de 500 grote schepen die Antwerpen sinds 2007 bezochten slechts één incident was.