Clicky


Duikers in Indiase onderzeeër

Duikers in Indiase onderzeeër
15-08-2013 10:20 | Algemeen | auteur De Redactie

NEW DELHI (Novum/AP) - Duikers van de Indiase marine zijn donderdag de onderzeeër binnengegaan die woensdag op zijn ligplaats in Mumbai door twee explosies en een brand werd getroffen. Ze hebben nog geen van de achttien bemanningsleden gevonden, die waarschijnlijk allen zijn omgekomen.

Een marinewoordvoerder zei dat de duikboot wordt leeggepompt. Het schip ligt nu gedeeltelijk onder water in de marinehaven. De woordvoerder zei dat er sinds de explosies geen contact meer is geweest met de mensen aan boord. Hij noemde het vrijwel onmogelijk dat zij de intense hitte van de brand hebben overleefd. Omdat het schip in de haven lag, waren in plaats van de normale bemanning voornamelijk wachters aan boord.

De explosies deden zich voor in de torpedokamer. Op videobeelden van omstanders is een enorme steekvlam te zien. De brandweer had twee uur nodig om de brand te blussen.Het is nog niet bekend wat de explosies heeft veroorzaakt.

De duikboot, de zestien jaar oude INS Sindhurakshak, is van Russische makelij en was kortgeleden nog naar Rusland geweest voor een opknapbeurt. In 2010 kostte een explosie aan boord van de onderzeeër aan een matroos het leven en raakten er twee gewond. Die explosie werd veroorzaakt doordat er waterstof wegliep uit een accu met een kapotte klep.

India kampt door veroudering van zijn vloot met een tekort aan onderzeeërs, zegt Rahul Bedi, analist van de in defensiezaken gespecialiseerde Jane's Information Group. Regeringsplannen voorzien in 24 duikboten, maar de marine heeft er maar veertien, waaronder acht van Russische en vier van Duitse makelij. Vijf van deze schepen zouden in de komende twee jaar moeten worden opgelegd, omdat ze verouderd zijn.