Clicky


'Economische cijfers zijn catastrofaal'

'Economische cijfers zijn catastrofaal'
14-08-2013 11:58 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - De cijfers over de Nederlandse economie van het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn 'catastrofaal'. Dat laat PVV-leider Geert Wilders woensdag weten in een reactie.

De werkloosheid breekt alle records, twittert hij. Premier Mark Rutte (VVD) is de 'kampioen banenvernietigen'. Hij moet weg, aldus Wilders.

Ook andere oppositiepartijen reageren kritisch. Financieel woordvoerder Arnold Merkies (SP) wijst erop dat de Nederlandse economie nog steeds krimpt, terwijl die van de buurlanden groeit. Het excuus van de regering dat Nederland altijd harder krimpt of groeit dan de rest gaat hiermee niet meer op, twittert hij.

Zijn collega van de SGP Elbert Dijkgraaf noemt de cijfers niet best. Er is een 'stevig debat' met de regering nodig. Hij pleit onder meer voor lastenverlichting.

Het CPB maakte woensdag bekend dat het begrotingstekort volgend jaar hoger uitvalt dan verwacht. Ook valt de economische groei voor volgend jaar lager uit dan verwacht. Het CBS maakte bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal is gekrompen. Nederland blijft daarmee achter bij landen als Frankrijk en Duitsland.