Clicky

 
Transport Online - Nederland blijft in recessie

Nederland blijft in recessie

Nederland blijft in recessie
14-08-2013 10:59 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Vergeleken met het tweede kwartaal in 2012 kromp de economie in Nederland met 1,8 procent. Dat blijkt woensdag uit een raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland blijft hiermee achter bij Frankrijk en Duitsland, die allebei groeiden.

Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat de Nederlandse economie krimp vertoont. Wel wordt de afname kleiner. In het eerste kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent, net als in het laatste kwartaal van 2012.

Verscheidene bedrijfstakken zien de krimp in hun productie eveneens verminderen. De bouw produceerde 5,9 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was dat nog 8,6 procent. De zorg en delfstoffenwinning noteerden groei in het tweede kwartaal.Huishoudens hebben in het tweede kwartaal 2,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Ze gaven vooral minder uit aan duurzame goederen als auto's en kleding. Wel stookten huishoudens meer door het relatief koude voorjaar en gaven ze dus meer uit aan aardgas dan in 2012.

De bestedingen van de overheid daalden met een half procent. Dat is volledig toe te schrijven aan de teruggelopen uitgaven aan het openbaar bestuur. Aan zorg gaf de overheid wel meer uit dan vorig jaar.

De export van goederen en diensten is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de uitvoer van aardolieproducten liep terug. De invoer lag 1,7 procent lager dan een jaar eerder.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats