Clicky


Prins Friso vrijdag begraven bij Stulpkerk in Lage Vuursche

Prins Friso vrijdag begraven bij Stulpkerk in Lage Vuursche
13-08-2013 18:22 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Prins Friso wordt vrijdagmiddag in Lage Vuursche in de gemeente Baarn begraven. De begrafenis vindt plaats in besloten kring. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag weten.

Na een dienst in de Stulpkerk in Lage Vuursche wordt de maandag overleden prins begraven op de naastgelegen begraafplaats. De dienst wordt geleid door dominee Carel ter Linden. Hij zegende in 2004 ook het huwelijk in tussen Friso en Mabel Wisse Smit.

Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor prins Friso plaats. Waar die wordt gehouden en in welke vorm is nog niet bekend.

Bij de begrafenis is volgens een woordvoerder van de RVD alleen familie en een kleine kring van naasten aanwezig. Er komt geen vertegenwoordiging van de ministerraad naartoe. Hoe laat de begrafenis precies plaatsvindt, is nog niet bekendgemaakt.

Friso groeide op in Lage Vuursche, op kasteel Drakensteyn. Eind dit jaar verhuist prinses Beatrix van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag naar Drakensteyn, dat praktisch naast de Stulpkerk ligt. Dat voor de gemeente Baarn is gekozen, is volgens de woordvoerder van de RVD een besluit van de familie. Voor zover bekend zijn er niet eerder Oranjes begraven op de begraafplaats naast de Stulpkerk.

Bijzetting van Friso in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft is hiermee van de baan. Daar liggen vermoedelijk 46 leden van de koninklijke familie. Over de inhoud van de kelder is weinig bekend, omdat de Oranjes die als familiebezit beschouwen. Niet van alle kisten in de graftombe is de inhoud bekend.

De Nederlands Hervormde Stulpkerk dateert uit 1658, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De kerk met een beschermde status is in de vorm van een kruis gebouwd.