Clicky


PvdA laat zich bij Connexxion informeren over sociale veiligheid

PvdA laat zich bij Connexxion informeren over sociale veiligheid
13-08-2013 09:17 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT - Het PvdA-Tweede Kamerlid Duco Hoogland en het Utrechtse gemeenteraadslid Marleen Haage (eveneens PvdA) brengen komende vrijdagochtend een werkbezoek aan Connexxion/GVU in Utrecht. Zij laten zich op de hoogte stellen van het beleid rond sociale veiligheid bij deze vervoerder.

Hoogland en zijn collega-Kamerlid Marcouch hebben begin juli reizigers om tips gevraagd voor een veiliger openbaar vervoer. Connexxion heeft hen vervolgens op een aantal wenselijkheden gewezen. Zo moet er, volgens Connexxion, een basisnorm worden afgesproken voor het aantal toezichthouders in het openbaar vervoer. Bovendien dient er een flexibele groep van toezichthouders te komen die kan worden ingezet op ‘hot spots’, zoals evenementen en gemeenten waar het aantal incidenten onverhoopt toeneemt.

Bovendien bepleit Connexxion een wetswijziging: op dit moment moeten toezichthouders (boa’s) in dienst zijn van een openbaar vervoersbedrijf. In de opzet zoals Connexxion die voorstelt, kunnen de ov-boa’s ook in dienst zijn van particuliere beveiligingsbedrijven. Langdurig werklozen krijgen bij beveiligingsbedrijven een opleiding tot toezichthouder en worden vervolgens als gastheren ingezet bij busstations. Van hun aanwezigheid gaat een preventieve werking uit. In een werk-leertraject kunnen ze vervolgens het diploma Beveiliger behalen.