Clicky


Werknemers V&D in actie tegen ontslagen

Werknemers V&D in actie tegen ontslagen
12-08-2013 14:31 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

(Novum) - Werknemers van het V&D-distributiecentrum in het Groningse Aduard gaan actievoeren tegen het ontslag van 109 personeelsleden. Dat heeft FNV Bondgenoten maandag bekendgemaakt. V&D heeft niet gereageerd op een ultimatum van de vakbond om met een gewijzigd sociaal plan te komen.

Volgens FNV Bondgenoten leggen dinsdagochtend vijftig medewerkers het werk neer. Zij trekken naar het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam om een petitie aan te bieden. Als de warenhuisketen niet ingaat op de eisen volgen er meer acties. "Het centrum in Aduard gaat dicht. Maar we kunnen het V&D tot die tijd nog wel lastig maken", zegt bestuurder Niels Suijker.

FNV Bondgenoten eist voor het ontslag een ruimere vergoeding. Voor de berekening daarvan zou gebruik moeten worden gemaakt van de oude, tot 2009 geldende kantonrechtersformule. Door een andere weging van het aantal dienstjaren levert de oude formule een hogere vergoeding op. De oude formule wordt nog wel vaker toegepast in sociale plannen.

De warenhuisketen stelt in een verklaring dat er een goed bod ligt, inclusief een werk-naar-werkregeling. FNV Bondgenoten neemt daarmee geen genoegen. "Een nieuwe baan is echt niet zo maar gevonden, zeker niet in Groningen." Een ruimere vergoeding noemt de een 'bittere noodzaak' voor de ontslagen medewerkers.

CNV en de ondernemingsraad van V&D zijn in tegenstelling tot FNV wel akkoord met het sociaal plan. Naast de 109 banen bij het distributiecentrum in Aduard dit jaar, vervallen de komende anderhalf jaar ook nog zestig banen bij een servicecentrum in Amsterdam.