OM eist boete voor saboteren tankstations

OM eist boete voor saboteren tankstations
09-08-2013 12:24 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Achttien actievoerders van Greenpeace moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete van vijfhonderd euro betalen voor het onbruikbaar maken van verschillende tankstations. Ook vroeg de officier van justitie om een voorwaardelijke boete van nog eens vijfhonderd euro om te voorkomen dat de actievoerders nogmaals in de fout gaan.

De actievoerders, van wie er een in de rechtszaal verscheen, waren boos over boringen in het Noordpoolgebied, waar Shell vorig jaar mee begon. Om hun onvrede te uiten werden tientallen pompstations door het hele land gesaboteerd door de vulslangen aan elkaar te binden met hangsloten of tiewraps.

De advocaat van Greenpeace, Robert Hörchner, rekende vooraf op vrijspraak omdat de rechtbank in Amsterdam in oktober in een kort geding bepaalde dat de milieuorganisatie gewoon mag protesteren zolang geen sprake is van veel hinder of schade. Ook mag een dergelijke actie maar een uur duren en moet Greenpeace die vooraf aankondigen.

De rechter stelde de regels op om te voorkomen dat acties in de toekomst uit de hand lopen. Dat de actievoerders desondanks toch moeten boeten als het aan justitie ligt, vindt Hörchner 'bizar'. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de rechtbank.

"Dit kan niet anders worden dan vrijspraak. Shell heeft immers vorig jaar in het kort geding ongelijk gekregen", zo reageerde Hörchner na afloop van de zitting. "Ik vind dit volstrekt onbegrijpelijk. Ik snap er niets van."

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden