Transport Online - Roken nog altijd belangrijkste oorzaak woningbrand

Roken nog altijd belangrijkste oorzaak woningbrand

Roken nog altijd belangrijkste oorzaak woningbrand
08-08-2013 10:06 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Roken is ondanks de intrede van de zelfdovende sigaret nog steeds de belangrijkste oorzaak van fatale woningbranden. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). In de afgelopen vijf jaar kwamen in totaal 160 mensen om bij 148 verschillende woningbranden. In 53 gevallen, ruim een derde, ontstond de vuurzee door een brandende sigaret of sigaar.

De onderzoekers noemen het aantal fatale woningbranden door roken 'relatief veel'. "Opvallend is dat dit percentage in 2012 niet is afgenomen, terwijl in november 2011 de beleidsmaatregel van zelfdovende sigaretten is ingevoerd", zo staat in een rapport. Het instituut start daarom een extra onderzoek naar de effectiviteit van de maatregel.

Na roken zijn kortsluiting en koken met respectievelijk 23 en veertien procent de belangrijkste oorzaken van dodelijke woningbranden. Daarna volgen kaarsen (zeven procent) en kinderen die met vuur spelen (drie procent).

Het IFV waarschuwt verder dat relatief veel ouderen van 60 jaar en ouder slachtoffer van woningbranden zijn. 82 procent van de slachtoffers was verminderd zelfredzaam. Volgens het instituut is in die gevallen alleen een rookmelder in huis niet genoeg, maar moet ook elders een alarm afgaan zodat sneller hulp ter plaatse is.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,660
Diesel1,323

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions