Transport Online - Nederlandse ambassade potentieel doelwit aanslag

Nederlandse ambassade potentieel doelwit aanslag

Nederlandse ambassade potentieel doelwit aanslag
07-08-2013 21:34 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De Nederlandse ambassade in Sanaa is een potentieel doelwit van een terroristische aanslag in Jemen. Daarom heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) besloten dat de hele staf van de Nederlandse ambassade in Sanaa Jemen verlaat. Het gaat in totaal om twaalf mensen, die inmiddels het land uit zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Het ministerie baseert zich op nieuwe informatie, waarin onder meer de Nederlandse ambassade wordt genoemd als een potentieel westers doelwit voor een terroristische aanslag. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de dreiging niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere westerse landen geldt. Om wat voor informatie het precies gaat, wil de zegsman niet vertellen.

Dinsdag werd nog besloten het aantal medewerkers op de Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk te verkleinen naar vier Nederlanders vanwege de reële dreiging voor een aanslag in Jemen. Toen was echter nog geen sprake van een gerichte dreiging tegen de Nederlandse ambassade. Twee andere Nederlandse medewerkers moesten dinsdag al terugkeren naar Nederland.

Op de ambassade werken normaal zes Nederlanders en vijftien lokale medewerkers. De vijftien lokale medewerkers verlaten het land niet. De twaalf medewerkers die Jemen inmiddels hebben verlaten zijn de vier uitgezonden Nederlanders en Nederlandse beveiligers. Zij keren terug naar Nederland en waren woensdagavond nog onderweg.

De maatregel is volgens het ministerie tijdelijk. Begin volgende week, na afloop van het suikerfeest, wordt de situatie opnieuw bekeken. Contact met de Nederlandse autoriteiten blijft mogelijk via een noodnummer dat vanuit buiten Jemen beantwoord wordt.

De Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen zijn, zijn op de hoogte gebracht van het vertrek van het ambassadepersoneel. Buitenlandse Zaken adviseert de Nederlanders in Jemen sinds dinsdag het land tijdelijk te verlaten. Woensdag meldde een woordvoerder van het departement dat slechts een enkeling dit advies op lijkt te volgen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions