Clicky


Grote lading ivoor onderschept in container met hout

Grote lading ivoor onderschept  in container met hout
07-08-2013 15:08 | Algemeen | auteur De Redactie

HONG KONG (Novum/AP) - De douane in Hong Kong heeft dinsdag een lading illegale ivoor, neushoornhoorns en luipaardvellen ter waarde van omgerekend vier miljoen euro onderschept. Dat is woensdag bekendgemaakt.

De smokkelwaar, 1120 slagtanden, dertien neushoornhoorns en vijf luipaardvellen, zat in 21 kratten die verstopt waren in een container hout die afkomstig was uit Nigeria. De douane was getipt door collega's in China. De lading was in Shanghai overgeladen. De douane zegt niet te geloven dat Hong Kong de eindbestemming was. Vorige maand werd in Hong Kong al voor 1,7 miljoen euro aan slagtanden van olifanten onderschept. Ivoor kan op de zwarte markt 1500 euro per kilo opbrengen en ruim 37 duizend euro voor een hele slagtand.

Volgens natuurbeschermers heeft de sterk groeiende Chinese handelsactiviteit in Afrika geleid tot een ongekende opleving van de olifantenstroperij. De gestroopte slagtanden zouden naar China en Thailand worden gesmokkeld, waar er ivoren siervoorwerpen van worden gemaakt. Volgens CITES, de internationale organisatie die de handel in bedreigde diersoorten bestrijdt, is de illegale verkoop van ivoor sinds 2007 ruim verdubbeld.

Hoorns van neushoorns worden in Azië in gemalen vorm als medicijn tegen tal van kwalen gebruikt.