Clicky


Kerncentrale Fukushima lekt al twee jaar water in Stille Oceaan

Kerncentrale Fukushima lekt al twee jaar water in Stille Oceaan
07-08-2013 13:10 | Buitenland | auteur De Redactie

TOKYO (Novum) - De noodtoestand is afgekondigd voor de Japanse kerncentrale Fukushima. Dat heeft het Japanse atoombureau NRA woensdag bekendgemaakt. Aanleiding is het lekken van radioactief water van de centrale in de Stille Oceaan. Het lek zou al twee jaar bestaan. Dagelijks gaat er circa driehonderdduizend liter besmet water de zee in.

De centrale werd in maart 2011 getroffen door een aardbeving gevolgd door een tsunami. Een aantal reactoren werd daardoor onherstelbaar vernield. Voor het koelen wordt water gebruikt. Dat water moet daarna opgevangen worden in bassins.

De Japanse premier Shinzo Aso noemde het waterprobleem woensdag 'urgent'. Het stabiliseren van de centrale omschreef hij als 'een uitdaging'. De eerste minister erkende dat het lekken van het radioactieve water de bevolking verontrust.

Volgens een woordvoerder van NRA kunnen de autoriteiten de beheerder van de centrale, Tepco, niet langer alleen laten werken aan het oplossen van de problemen.

Tepco heeft de opdracht gekregen sneller werk te maken van maatregelen die het weglekken van het water moeten stoppen. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat Tepco veertig jaar nodig zou hebben om de radioactieve besmetting van het Fukushima-complex te verhelpen en alle radioactief besmet water te zuiveren.