Clicky


Luchthaven Nairobi gesloten vanwege grote brand

Luchthaven Nairobi gesloten vanwege grote brand [+video]
07-08-2013 10:11 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Op het internationale vliegveld bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi is woensdag kort na zonsopgang brand uitgebroken. De vlammenzee heeft de aankomsthal en de afdeling immigratie totaal verwoest. In de internationale vertrekhal is de brand inmiddels geblust. Volgens het ministerie van transport en infrastructuur raakte niemand ernstig gewond. Wel moesten twee mensen naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd.

Volgens de autoriteiten lijkt er van een terreurdaad geen sprake te zijn. Boniface Mwaniki, hoofd van de Keniaanse antiterreurpolitie, zei te wachten totdat de brand volledig is geblust, zodat onderzoek kan worden gedaan. Tot die tijd wilde hij niet speculeren over de oorzaak van de brand.

De luchthaven, Jomo Kenyatta International Airport, werd in verband met de ramp enige tijd gesloten. Alle inkomende vluchten werden omgeleid naar het vliegveld van de kuststad Mombasa. Later op de dag werden het vrachtverkeer en binnenlandse vluchten vanaf JKIA hervat. Wanneer het internationale vliegverkeer wordt hervat is nog niet duidelijk.

Aangezien de luchthaven van Nairobi een van de drukste in Oost-Afrika is had de brand grote gevolgen voor het vliegverkeer in de regio. "We verzekeren onze internationale en lokale passagiers dat voorzieningen worden getroffen om de normale gang van zaken te hervatten", zei Stephen Giucki, directeur van de Keniaanse luchthavenautoriteit. "De luchtvaartmaatschappijen helpen gestrande reizigers en adviseren de reizigers over de maatregelen die worden genomen om de dienstverlening op JKIA te hervatten."

De reactie van de hulpdiensten op de brand kwam traag op gang. Een AP-verslaggever ter plaatse zag hoe agenten met emmers water de brand probeerden te doven. Het vuur kon pas na vier uur enigszins onder controle worden gebracht. "Toen ik aankwam stonden er een of twee brandweerwagens bij de aankomsthal. Het vuur greep snel om zich heen", aldus de Brit Martyn Collbeck die met KLM naar Londen zou vliegen. "Er waren een paar explosies, ik denk gastankjes die ontploften. Ik had verwacht dat de brandweer sneller zou ingrijpen met meer wagens."

Veel hulpverleners die woensdag de vlammen te lijf gingen zijn in dienst van private bedrijven. Zoals in veel landen in het oosten van Afrika worden diensten als de politie en de brandweer geplaagd door krappe budgetten en een gebrek aan (goede) uitrusting. Zo ook in Kenia. De gemeente Nairobi heeft volgens de Daily Nation geen enkele functionerende brandweerwagen. Drie brandweerwagens werden in 2009 geveild, omdat de rekening van een reparatie - die slechts een paar honderd euro bedroeg - niet was betaald door de gemeente. Volgens de krant betekent dit dat de bestrijding van rampen in handen is komen te liggen van private bedrijven en het leger.