Clicky


FrieslandCampina krijgt boete in China

FrieslandCampina krijgt boete in China
07-08-2013 09:58 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum) - FrieslandCampina heeft in China een boete van omgerekend bijna zes miljoen euro gekregen voor het maken van prijsafspraken. Dat heeft de Chinese overheidsinstantie NDRC woensdag bekendgemaakt, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het Nederlandse zuivelbedrijf zou samen met vijf andere bedrijven de prijzen hebben opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen.

De zes bedrijven, waaronder ook Mead Johnson en Fonterra, kregen een gezamenlijke boete van 670 miljoen yuan (85 miljoen euro). De hoogste boete was voor het Amerikaanse Mead Johnson, dat omgerekend 25 miljoen euro moet betalen. Drie andere bedrijven werden niet beboet, omdat zij meewerkten aan het onderzoek naar de prijsafspraken.

Door de afspraken zou de prijs van melkpoeder sinds 2008 met dertig procent zijn gestegen, zo schreef de officiële krant van de Chinese communistische partij begin juli, aldus persbureau Bloomberg. Sinds dat jaar nam de vraag naar buitenlands melkpoeder fors toe, toen minimaal zes kinderen stierven door verontreinigd melkpoeder van Chinese makelij.

FrieslandCampina bevestigt in een reactie dat het de boete heeft gekregen. Het bedrijf benadrukt dat er geen sprake is van kartelafspraken tussen de zes bedrijven, maar van prijsafspraken met de afnemers van melkpoeder. "Met hen maakten wij afspraken voor vaste verkoopprijzen in de winkel", aldus een woordvoerder.

Dat dergelijke afspraken in strijd zijn met de lokale wetgeving, wist het zuivelbedrijf uit Almere niet, aldus de zegsvrouw. "Wij dachten conform de wet te hebben gehandeld", zegt zij. "Wij trekken hieruit onze lering en zullen in het vervolg nog beter naar lokale wetgeving kijken."