Clicky


'112-meldingen tot 2017 op internet'

'112-meldingen tot 2017 op internet'
06-08-2013 16:49 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - 112-meldingen kunnen in elk geval tot 2017 op het internet worden gepubliceerd. Tot die tijd gelden de huidige afspraken en kunnen de berichten nog niet worden gecodeerd, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in antwoord op Kamervragen van de SP.

Na een 112-melding worden de hulpdiensten geïnformeerd via het P2000-systeem. Deze meldingen kunnen nu nog met een scanner worden opgepikt en vervolgens worden gepubliceerd op websites, met het adres erbij. De bewindsman onderzoekt de mogelijkheden om de berichten te versleutelen, zodat ze niet meer voor iedereen zichtbaar zijn. Dat is in het belang van de privacy van burgers.

Vanwege die privacy gaat Opstelten ook onderzoeken hoe de privacy van de burgers vooruitlopend op een mogelijke encryptie in 2017 al kan worden verbeterd, schrijft hij.

Door de codering zouden de berichten niet langer zichtbaar zijn voor journalisten. Wat Opstelten betreft worden zij voortaan door middel van zogeheten persalarmeringen geïnformeerd over incidenten. De politie gaat hier samen met de veiligheidsregio's een landelijke richtlijn voor opstellen.

Opstelten wil deze richtlijn afstemmen met de journalistenvakbond NVJ. "Er zal in dit overleg ruimte zijn om over eventuele klachten over de voorlichting in het verleden te spreken en om afspraken te maken hoe dit in de toekomst te voorkomen."