Clicky


Grote Parksluis weer beschikbaar voor de scheepvaart

Grote Parksluis weer beschikbaar voor de scheepvaart
05-08-2013 09:57 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Door een tegenvaller bij het plaatsen van de sluisdeur op zaterdag kon de Grote Parksluis op zondag 4 augustus nog niet gebruikt worden. Nadat zondagmiddag een andere sluisdeur werd geplaatst, verliepen de resterende werkzaamheden voorspoedig. Om middernacht werd de Grote Parksluis na verschillende testen vrijgegeven voor de normale sluisbediening.

Bijna drie weken geleden bleek bij onderhoud dat de geleiderails van de sluisdeur en de constructie waarop de rails is aangebracht vernieuwd moesten worden. Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat de Parksluis mogelijk op zondag  
4 augustus weer gebruikt kon gaan worden. Dat was eerder dan aanvankelijk rekening mee werd gehouden.

Maatvoering

Bij de plaatsing van de sluisdeur op zaterdag 3 augustus, bleek de deur te breed voor de sponningen in de sluis. Hoewel de metalen constructie van de sluisdeuren dezelfde maatvoering hebben, bleek een houten lijst op de deur te dik te zijn voor de deursponningen aan de buitenzijde van de sluis, dat is aan de kant van de Nieuwe Maas. Een flinke tegenvaller.

Oplossing

Het gedeeltelijk afschaven van het hout zou te lang gaan duren. Daarom is in het belang van de scheepvaart besloten de deur die eerder uit de sluis was gehaald weer terug te plaatsen. Dat is afgelopen zondagmiddag met succes gebeurd. Na montage van de motor en andere noodzakelijke werkzaamheden, is de werking van de sluisdeur getest. Precies om middernacht werd de Grote Parksluis vrijgegeven.

Brug- en sluisbediening

Sinds vandaag, maandag 5 augustus, om 04:00 uur kunnen schepen weer gebruik maken van de sluis en wordt de normale brug- en sluisbediening weer uitgevoerd. Veiligheid staat voorop, mede daarom kan bij een groot aanbod van schepen op de vaarroute van en naar de Parksluizen in de eerste dagen mogelijk vertraging ontstaan.

Kleine Parksluis

Tijdens de werkzaamheden aan de grote Parksluis, bleef de kleine Parksluis beschikbaar voor de recreatievaart. Voor deze sluis golden geen beperkingen.