Clicky


Zwarte zaterdag rustiger van start

Zwarte zaterdag rustiger van start
03-08-2013 09:54 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Het begin van de zwarte zaterdag valt vooralsnog rustiger uit dan vorig jaar. Rond 06.15 uur stond in Frankrijk in totaal zo'n zeventig kilometer file, terwijl vorig jaar rond dat tijdstip honderd kilometer file stond, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de zuidelijke ringweg van Parijs, de A86, lopen weggebruikers al een uur vertraging op. "Maar die route wordt niet veel door Nederlanders gebruikt, alleen als ze richting Bourdeaux gaan is dat een handige route", zegt de woordvoerder. Op de A6 en de A7 tussen Lyon en Orange loopt het verkeer ook vast. Dat geldt ook voor de A9 richting de Spaanse grens. Daarop staat tien kilometer bij Nimes.

Op de A71 richting Toulouse staat tien kilometer file, waardoor het verkeer drie kwartier vertraging oploopt. In Duitsland zijn er vooralsnog weinig problemen. Op de A8 van München naar Salzburg staat door een ongeluk eveneens tien kilometer file, de vertraging is een halfuur. Op de A11 van Oostenrijk naar Slovenië moet het verkeer een uur wachten voor de Karawankentunnel, die op de grensovergang ligt. Verkeer richting het zuiden moet in Zwitersland een uur wachten voor de Gotthardtunnel.

Vorig jaar stond op het hoogtepunt van zwarte zaterdag rond 13.00 uur zo'n 765 kilometer file in Frankrijk. Het is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen hoe het dit jaar uitpakt. "Dat hangt af van kleine details. Er hoeft maar een ongeluk te gebeuren en dan is het beeld weer helemaal anders."