Clicky


Amsterdam maakt zich op voor Canal Parade

Amsterdam maakt zich op voor Canal Parade
03-08-2013 09:51 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Amsterdam staat zaterdag in het teken van de Canal Parade. De botentocht geldt als het hoogtepunt van de Gay Pride Amsterdam, het jaarlijkse emancipatiefeest voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Met het thema Reflect wil de organisatie dit jaar aandacht vragen voor de sociale acceptatie en mensenrechten van minderheden in het buitenland.

De politie verwacht dat enkele honderdduizenden mensen de tachtig boten voorbij zien komen. Vooral op het Rembrandtplein en op de route langs de Prinsengracht zal het druk zijn. Met een speciale app meet de politie dit jaar de drukte. Bezoekers van de Canal Parade kunnen zo zien waar het erg druk is en waar nog plek is.

De kabinetsboot wordt dit jaar aangevoerd door emancipatieminister Jet Bussemaker (PvdA). Haar collega-minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vaart mee op de boot van Defensie. Op de PvdA-boot, die in het teken staat van de onderdrukking van minderheden in Rusland, is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aanwezig. Verschillende Tweede Kamerleden varen ook mee met de tocht.

De KNVB is dit jaar voor het eerst aanwezig bij de Canal Parade. De voetbalbond is vertegenwoordigd met onder anderen bondscoach Louis van Gaal en oud-internationals Ronald de Boer en Patrick Kluivert. Namens de huidige profvoetballers vaart Roda JC-speler Mark-Jan Fledderus mee met de voetbalboot.

De drie organisatoren van de Gay Pride in Oekraïne zijn dit jaar eregasten van de gemeente Amtserdam. Het Oost-Europese land werkt momenteel aan een antihomowet die vergelijkbaar is met de wet die vorige maand in Rusland van kracht wet en de 'propaganda' van homoseksualiteit verbiedt om kinderen te beschermen.

Het weer speelt de botenparade naar verwachting geen parten. Meteovista denkt dat de temperatuur zaterdagmiddag uitkomt op 23 graden. Zon en bewolking wisselen elkaar af, maar het blijft wel droog. Eerder leek het zeer warm te worden tijdens de Canal Parade. De GGD adviseerde toen om genoeg te drinken en lichte kleding te dragen.