Transport Online - 'Kritiek spoorwerkers op onduidelijke treintaal'

'Kritiek spoorwerkers op onduidelijke treintaal'

'Kritiek spoorwerkers op onduidelijke treintaal'
02-08-2013 09:22 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Militaire gespreksvoorschriften waarmee machinisten en treindienstleiders moeten communiceren zorgen voor gevaarlijke situaties op het spoor. Daarvoor waarschuwt een groep treindienstleiders in een brief aan de directie van Prorail, schrijft de Volkskrant vrijdag. De regels leiden regelmatig tot spraakverwarring en onnodig lange gesprekken.

Sinds vorig jaar moeten de spoorwerkers met het NAVO-alfabet communiceren, zoals ook militairen in Amerikaanse films doen. Zo wordt spoor 13c uitgesproken als 'een-drie-Charlie'. Verder moet elk gesprek worden beëindigd met het woord 'over'.

In de brief refereren de treindienstleiders aan enkele incidenten die ontstonden door de communicatievoorschriften. Zo stonden ambulancebroeders bij een onwelwording tussen spoor een en twee terwijl ze op spoor twaalf moesten zijn.

NS en Prorail voerden de regels in omdat ze zich moeten houden aan de Europese richtlijnen en op aanbeveling van de Inspectie Leefomgeving en Transport. In een reactie in de krant stellen de spoorbedrijven dat 'eenduidige communicatie tussen treindienstleiders en machinisten van groot belang is voor de veiligheid op het spoor'.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions