Clicky


GE voltooit overname luchtvaartonderdeel Avio

GE voltooit overname luchtvaartonderdeel Avio [+video]
02-08-2013 09:11 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

FAIRFIELD(USA) – Technologiebedrijf GE heeft de overname van het luchtvaartonderdeel van Avio S.p.A. afgerond. De Italiaanse leverancier van onderdelen en systemen voor de burger- en militaire luchtvaart heet nu Avio Aero en is onderdeel van GE Aviation. De aankoopprijs bedroeg USD 4,3 miljard (€ 3,3 miljard). GE heeft de ruimtevaartafdeling van Avio niet overgenomen.

Het hoofdkantoor van Avio Aero blijft gevestigd in Turijn, Italië. Met de overname verstevigt GE zijn positie en expertise op het gebied van mechanische transmissiesystemen, lage drukturbines, verbrandingstechnologie en automatiseringssystemen. Met het nieuwe bedrijfsonderdeel wil GE meer mogelijkheden creëren op het gebied van olie- en maritieme producten en de opwekking van energie. Met de expertise van Avio Aero op het gebied van transmissiesystemen ziet het bedrijf onder meer groeimogelijkheden in verschillende industriële sectoren.

Strategisch toeleverancier

Beide organisaties waren voor de overname geen onbekenden van elkaar. Avio Aero was al bijna dertig jaar een strategisch toeleverancier voor GE. Meer dan de helft van de inkomsten van Avio Aero zijn afkomstig van GE zelf of van joint venture bedrijven waarvan GE onderdeel uitmaakt.

Het bedrijf zet sterk in op Research & Development en heeft doorlopende contacten met toonaangevende universiteiten in onderzoekscentra. Avio Aero levert onderdelen voor GE-motoren, variërend van de grote GE90- en GEnx turbofanmotoren voor commerciële verkeersvliegtuigen tot de kleinere CT7/T700 turboshaftmotoren voor burger- en militaire helikopters. Deze GE-motoren behoren tot de best verkochte motoren in de luchtvaart. GE verwacht dat deze een winstgevende en langdurige bron van inkomsten voor het bedrijf opleveren.

“Avio Aero is actief op vier continenten en vergroot onze wereldwijde capaciteit en engineeringkracht naarmate onze productiecijfers toenemen,” aldus David Joyce, president en CEO van GE Aviation, gevestigd in Cincinnati, Ohio. GE zal ook de positie van Avio Aero als leverancier van andere industriële en luchtvaartbedrijven verder uitbouwen. Joyce: “Het verheugt ons zeer dat wij onze industriële participatie in Italië verder kunnen ontwikkelen. Klanten profiteren van deze overname door nieuwe investeringen en een breder aanbod van producten en diensten.”

Een fusieteam van managers van GE en Avio Aero is sinds januari 2013 bezig geweest de overname af te ronden.