Clicky


Gesprek advocaat en gevangene niet meer opgenomen

Gesprek advocaat en gevangene niet meer opgenomen
01-08-2013 15:04 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Het systeem waardoor telefoongesprekken tussen gevangenen en hun advocaat niet langer worden opgenomen, is vanaf 1 oktober operationeel. Een nummerherkenningssysteem zorgt ervoor dat de gesprekken niet worden opgenomen, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het nieuwe systeem vloeit voort uit een uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming, die oordeelde dat er geen wettelijke basis is voor het standaard opnemen van de gesprekken. Sindsdien is al sprake van een tijdelijke oplossing. Gevangenen die willen bellen met hun advocaat geven dat aan, waarop de gevangenisdirecteur ervoor zorgt dat het gesprek niet wordt opgenomen.

Teeven vindt ook dat de overige telefoongesprekken van gevangenen niet langer automatisch mogen worden opgenomen. Alleen in zwaar beveiligde gevangenissen mag dat nog. In de overige gevangenissen zal 'in principe niet meer standaard worden opgenomen' tenzij er bijvoorbeeld een incident heeft plaatsgevonden, aldus de bewindsman.

De Nederlandse Orde van Advocaten noemt op Twitter de vertrouwelijkheid tussen de advocaat en zijn cliënt van het hoogste belang in de rechtsstaat. De orde gaat nu kijken naar een oplossing voor het tappen van het e-mailverkeer.