Clicky


Zorginstelling sleept Nieuwsuur voor rechter

Zorginstelling sleept Nieuwsuur voor rechter
31-07-2013 17:42 | Gezondheid | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Actualiteitenprogramma Nieuwsuur moet vrijdag voor de rechtbank in Lelystad verschijnen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Rob Koster woensdag. De nieuwsrubriek wil voor een item over het overlijden van een cliënt van de Groningse gehandicapteninstelling NOVO in maart 2012 beelden van een bewakingscamera gebruiken. NOVO eist dat de beelden niet worden vertoond.

Op de beelden is onder meer te zien hoe vier medewerkers de vrouw tegen de grond drukken, vertelt Koster. Nieuwsuur, een programma van NOS en NTR, wil de beelden gebruiken om te laten zien dat dergelijke voorvallen geen incidenten zijn, maar vaker voorkomen in de zorgsector.

Koster beroept zich op het recht van vrije nieuwsgaring en de vrijheid van meningsuiting. "De beelden hebben een maatschappelijk belang." NOVO wil dat de beelden niet worden getoond om de privacy van de werknemers te beschermen en eist dat het materiaal wordt vernietigd.

De vier personeelsleden drukten de licht verstandelijk gehandicapte vrouw tegen de grond om haar te kalmeren in de instelling in het Groningse Onnen. Volgens hen beet en krabde de 44-jarige vrouw en pakte ze hen beet. In een rapport van de inspectie waar het radioprogramma Argos in juni over berichtte staat dat op de videobeelden niet is te zien dat de vrouw zich heeft verzet toen ze op de grond lag. Toch zouden de medewerkers bepaald niet zachtzinnig te werk zijn gegaan.

Het slachtoffer had onder meer gebroken ribben en verwondingen aan hals, nek en mond, zo bleek volgens Argos uit sectie. De vrouw kreeg mogelijk te weinig zuurstof. De medewerkers waren volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet getraind in het toepassen van fixatie en het voorkomen van agressie, zo bleek uit de reconstructie van Argos.

NOVO benadrukt dat het eigenaar is van de videobeelden. De organisatie vindt dat door het uitzenden van de beelden niet alleen de privacy van de betrokken medewerkers maar ook die van de cliënte zou worden geschonden. Mede omdat andere media, waaronder Argos, aandacht hebben besteed aan het incident, heeft het uitzenden van de beelden volgens NOVO geen toegevoegde waarde en zou dat geen maatschappelijk belang dienen.

Nieuwsuur wil de beelden overigens anonimiseren, zegt een woordvoerder van NOVO. Maar omdat het programma niet wilde laten zien op wat voor wijze, is de stap naar de rechter genomen. De zorginstelling betreurt het incident 'in hoge mate'. De betreffende locatie is inmiddels gesloten.

Het zorgpersoneel wordt overigens niet vervolgd. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde in juni dat de vier uit noodweer hebben gehandeld, zoals het OM ook stelde. Onduidelijk is of de rechters de beelden hebben gezien.