Clicky


Boeien verlegd voor nieuwe scheepvaartroutes

Boeien verlegd voor nieuwe scheepvaartroutes
31-07-2013 17:38 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Rijkswaterstaat legt woensdag de laatste hand aan nieuwe scheepvaartroutes op het Nederlandse deel van de Noordzee. Woensdagnacht gaan de nieuwe routes in en voor die tijd moeten onder meer alle boeien worden verlegd. Een complexe operatie, aldus Rijkswaterstaat.

De routes worden gewijzigd omdat het steeds drukker wordt op de Noordzee. Niet alleen door scheepvaart, maar ook door windmolenparken en olie- en gasplatforms. De aanpassing is volgens Rijkswaterstaat een van de grootste vaarroutewijzigingen van de wereld.

De doorgaande vaarwegen liggen vanaf donderdag een stuk verder uit de kust. Schepen gaan elkaar in de nieuwe situatie bovendien minder kruisen en havens worden beter bereikbaar. Volgens Rijkswaterstaat wordt de scheepvaart door de nieuwe routes een stuk veiliger en wordt de ruimte op zee efficiënter gebruikt.

Vanaf donderdag om 02.00 uur moeten schepen over de nieuwe routes varen. De scheepvaart is al op de hoogte gebracht, maar krijgen de komende dagen extra begeleiding van Rijkswaterstaat om aan de nieuwe situatie te wennen.

Aan het begin en eind van een vaarweg wordt een boei geplaatst. Met de verlegging van de in totaal 28 boeien is dinsdag begonnen. Het werk verloopt volgens schema, liet een woordvoerder woensdagmiddag weten.