Clicky


Machinist Spaanse ramptrein belde op moment ongeluk

Machinist Spaanse ramptrein belde op moment ongeluk
30-07-2013 20:11 | Buitenland | auteur De Redactie

MADRID (Novum/AP) - De machinist die achter het stuur zat van de vorige week in Spanje verongelukte hogesnelheidstrein was op het moment dat het ongeluk plaatsvond in een telefoongesprek met een collega over de route verwikkeld. Toen hij een scherpe bocht naderde, remde hij, maar te laat. Het ongeluk in de buurt van Santiago de Compostela, dat aan 79 mensen het leven kostte, lijkt te wijten aan een menselijke fout. Dat na bestudering van de zwarte doos, zeiden Spaanse onderzoekers dinsdag over hun voorlopige bevindingen.

De trein reed met veel te hoge snelheid, 153 kilometer per uur, een scherpe bocht in en liep daardoor uit het spoor. Op dat deel van het traject gold een maximumsnelheid van tachtig kilometer. Kort voor het ongeluk reed de trein nog 192 kilometer per uur. Pas 'seconden voor de crash' trok de machinist aan de rem, aldus de onderzoekers.

De machinist was op dat moment in een telefoongesprek verwikkeld met iemand van spoorbedrijf Renfe. Hij werd door een collega gebeld op zijn werktelefoon, niet zijn privételefoon, in de cabine. Die collega was waarschijnlijk een verkeersleider.

Op het grootste deel van het hogesnelheidstraject van Madrid naar Santiago de Compostela is een automatisch remsysteem aangebracht, maar niet op de plek waar het ongeluk plaatsvond.

De machinist, Francisco José Garzon Amo, wordt verdacht van dood door schuld.