EenVandaag: Odfjell verzweeg groot Methanol-incident

EenVandaag: Odfjell verzweeg groot Methanol-incident [+video]
30-07-2013 15:03 | Algemeen | auteur De Redactie

HILVERSUM (Novum) - Tankopslagbedrijf Odfjell heeft in 2009 een incident verzwegen met het uiterst giftige en brandbare methanol. Het voorval werd niet gemeld aan autoriteiten en intern werd druk uitgeoefend om het stil te houden. De Milieudienst Rijnmond DCMR, toezichthouder in de regio, heeft vrijdag aangifte gedaan, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Eenvandaag.

Het incident vond plaats tijdens het vullen van een tankwagen, zo meldt het televisieprogramma op basis van een 'strikt vertrouwelijk' en tot nu toe onbekend rapport van Odfjell. Hoewel de laadcomputer kapot is, besluit het tankopslagbedrijf vanwege commerciële druk alsnog door te gaan met vullen. Dat gaat mis, waarna duizenden liters methanol vrijkomen.

Verantwoordelijk gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland Rick Janssen noemt de werkwijze van Odfjell tegenover Eenvandaag 'crimineel'. "De toezichthouders waren niet op de hoogte en zijn bewust om de tuin geleid", stelt hij. Toezichthouder DCMR heeft na het zien van het rapport 'onmiddellijk' aangifte gedaan.

Odfjell wil tegen het televisieprogramma niet op het incident reageren. Het Rotterdamse bedrijf zegt alle energie te willen richten op het verbeteren van de veiligheid op de terminal. Het bedrijf wil koploper worden op het gebied van veiligheid in de Rotterdamse haven.

Het tankopslagbedrijf in het Botlekgebied werd een jaar geleden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders. Het tankopslagbedrijf bleek op dat moment al een lange geschiedenis van veiligheidsovertredingen te hebben. De tanks en blusinstallaties bleken al dertig jaar niet meer gecontroleerd. In tien jaar tijd beging Odfjell zeker 64 overtredingen, voordat het bedrijf werd stilgelegd. Inmiddels is een deel van de tanks weer in gebruik.

sitestatNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden