Clicky


Olie bedreigt meer stranden Koh Samet

Olie bedreigt meer stranden Koh Samet
30-07-2013 13:49 | Buitenland | auteur De Redactie

BANGKOK (Novum/AP) - De olie die zondagavond aanspoelde op de stranden van de Prao-baai op het Thaise eiland Koh Samet is inmiddels ook terechtgekomen in een andere baai op het eiland. De olie dreigt zelfs voor vervuiling te zorgen op het Thaise vasteland. Dat hebben de Thaise autoriteiten dinsdag gezegd. Er wordt met man en macht gewerkt om de olie op te ruimen.

De witte stranden en het kristalheldere water van de Prao-baai zijn verontreinigd met een laag zwarte olie. De ongeveer vijftig ton ruwe olie kwam zaterdag in zee terecht door een lek in een buitengaatse pijpleiding van staatsbedrijf PTTGC. Door de harde wind en de wilde zee heeft een dunne laag olie zich richting het noorden van het eiland verspreid.

"De dringendste kwestie is nu zo snel mogelijk de olie in de baai opruimen", zei plaatsvervangend gouverneur van de provincie Rayong Supeepat Chongpanish. "Hoe langer de olie blijft liggen, des te erger zal het effect zijn op de mensen en het milieu." De Prao-baai is inmiddels uitgeroepen tot rampgebied.


 

Inmiddels is de olie ook terechtgekomen in een baai ten noorden van de Prao-baai. De autoriteiten maken zich grote zorgen dat ook andere stranden op het toeristische eiland vervuild raken met olie. Ook bestaat het gevaar dat de olie terechtkomt op het Thaise vasteland, dat vlakbij ligt.

PTTGC bood maandag zijn verontschuldigingen aan voor het lek en zei te verwachten dat de olie binnen drie dagen is opgeruimd. Dat lijkt echter wensdenken te zijn. "Op basis van wat ik heb gezien is er nog een lange weg te gaan", zei milieuactivist Suthi Atchasai. "De olievlekken zijn weliswaar kleiner geworden, maar liggen nog altijd op het water of op het strand."

Koh Samet is een belangrijke toeristische trekpleister. De impact van het olielek op het toerisme lijkt echter mee te vallen. "Het incident had plaats tijdens het laagseizoen en aan de rustige kant van het eiland, dus de gevolgen voor het toerisme zijn beperkt", zei Chuchart Oncharoen van het verkeersbureau in Rayong.