Clicky


Levende potvis op Terschelling gestrand

Levende potvis op Terschelling gestrand
29-07-2013 17:13 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Op Terschelling is maandagmiddag een levende potvis aangetroffen. Het zoogdier werd gevonden bij Paal 26. Rederij Noordgat gaat een poging doen het dier te redden, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Het gaat om een dier van twaalf tot vijftien meter lang. Volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn wordt geprobeerd het dier weer vlot te krijgen. "Dat gebeurt doorgaans door middel van bootjes met jetmotoren. Die zuigen aan de voorkant water in en blazen het dan weer uit, wat voor heel veel stroming zorgt."

Volgens de woordvoerder is het 'heel moeilijk' om een dergelijk groot dier te redden. "Soms gaat het goed, maar we hebben ook meegemaakt dat een dier enkele dagen later opnieuw strandde. Walvissen stranden ook alleen maar omdat er een probleem is. Anders komt een walvis niet op de kust terecht."

De laatste potvis die in Nederland aanspoelde, was volgens de website walvisstrandingen.nl het dier dat in december aanspoelde naast de bultrug Johannes op het eilandje Razende Bol bij Texel. Deze potvis was dood, maar bleek later wel een grote hoeveelheid amber te bevatten. Pogingen om Johannes te redden trokken massale media-aandacht, maar liepen op niets uit. Johannes bleek overigens later een vrouwtje.