Clicky


Strukton bouwt metrolijnen in Saudi-Arabië

Strukton bouwt metrolijnen in Saudi-Arabië
29-07-2013 11:00 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT - Strukton heeft als lid van het FAST consortium opdracht gekregen van Arriyadh Development Authority (ADA) om mee te bouwen aan drie van de zes lijnen van een volledig automatisch en onbemand metrosysteem dat door de stad Riyadh wordt aangelegd. Het contract bevat tevens een optie voor een onderhoudscontract voor 10 jaar. De totale contractwaarde bedraagt EUR 6 miljard, het aandeel van Strukton vertegenwoordigt bijna EUR 1,0 miljard.

Het project wordt gefinancierd door de regering van Saoedi-Arabië via het Public Investment Fund. Het project zal in 5 jaar worden uitgevoerd, er zullen ruim 15.000 mensen aan werken. Het onbemande metronetwerk zal in totaal 176 kilometer lang worden met 87 stations. Planning is dat het netwerk in 2018 operationeel zal zijn, meldt Struckton maandag.

Om de tunnels in de drie lijnen te kunnen bouwen zal het consortium met Strukton drie tunnelboormachines met een diameter van bijna 10 meter gebruiken. Op de lijnen zal gereden worden met door Alstom te leveren onbemande treinstellen, ieder bestaande uit twee wagons. Er zullen vier type stations worden gebouwd: ondergronds, bovengronds, verhoogd en intermodaal voor de verbinding tussen de verschillende lijnen.