Clicky


Spaanse machinist op vrije voeten

Spaanse machinist op vrije voeten
29-07-2013 09:32 | Buitenland | auteur De Redactie

SANTIAGO DE COMPOSTELA (Novum/AP) - De machinist van de hogesnelheidstrein die vorige week woensdag ontspoorde bij het Spaanse Santiago de Compostela is zondagavond op vrije voeten gesteld. Dat hebben de Spaanse autoriteiten bekendgemaakt. Eerder op de dag werd Francisco José Garzon Amo formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens dood door schuld.

Garzon Amo werd vrijgelaten, maar moet zich elke week melden bij de rechtbank. Bovendien mag hij Spanje niet verlaten zonder daar eerst toestemming voor te vragen. De machinist is niet achter de tralies gezet, omdat de rechter van mening is dat hij niet vluchtgevaarlijk is en er ook geen risico is dat hij bewijsmateriaal zal proberen te vernietigen. Het rijbewijs van Garzon Amo is wel ingenomen.

De hogesnelheidstrein ontspoorde in een krappe bocht. De trein reed veel te hard en volgens de Spaanse spoorwegen had vier kilometer voor de bocht geremd moeten worden. Een omwonende die na het ongeluk te hulp schoot heeft zondag gezegd dat Garzon Amo wel wilde remmen, maar dat niet kon. "Hij vertelde ons dat hij dood wilde", zei Iglesias tegen tv-zender Antena 3. "Hij zei dat hij had moeten remmen, maar dat dat niet ging."

De politie is zondag begonnen met het horen van overlevenden en ooggetuigen. Onderzoek, onder andere van de zwarte doos van de trein, moet uitwijzen of Garzon Amo gewoon niet heeft afgeremd of dat er sprake was van een technisch probleem.

In totaal heeft het ongeluk aan 79 mensen het leven gekost. Zo'n zeventig mensen die gewond raakten liggen nog altijd in het ziekenhuis, van wie 22 in kritieke toestand.