Clicky


Fiscus vraagt kentekens parkeerders op

Fiscus vraagt kentekens parkeerders op
27-07-2013 17:06 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - De Belastingdienst heeft de gegevens opgevraagd van iedereen die vorig jaar bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerde. Dat bevestigt het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) zaterdag na berichtgeving door NRC. De beheerder van de database belooft de parkeergegevens na acht weken te wissen, maar blijkt ze slechts te versleutelen.

De fiscus zou met de opgevraagde gegevens willen controleren of leaserijders zich aan de regels voor privékilometers houden. De parkeergegevens werden volgens het SHPV, een samenwerkingsverband van gemeenten, enkele maanden geleden opgevraagd, al kon de Belastingdienst dat vrijdag tegenover de krant niet bevestigen.

Het SHPV belooft parkeerders in zijn privacybeleid 'optimale bescherming'. "Zo worden de kentekens van geregistreerde parkeerrechten na acht weken gewist." Naar nu blijkt gaat het om een versleuteling die ongedaan kan worden gemaakt, zodat weer af te leiden is welke auto wanneer op welke locatie heeft geparkeerd.

Naomi Woestenenk van het SHPV licht toe niet anders te kunnen handelen. "De Belastingdienst mag die gegevens opvragen, en wij zijn verplicht ze te verstrekken. Het echt wissen van de gegevens mag niet, omdat ze deel uitmaken van een financieel systeem."

De gekozen constructie heeft volgens haar de goedkeuring van het College Bescherming Persoonsgegevens. Tot de ruim twintig gemeenten die vorig jaar waren aangesloten bij het systeem behoren Amsterdam, Utrecht en Almere.

Het 'wissen' van de kentekens heeft volgens Woestenenk betrekking op de informatie die beschikbaar is voor de gemeenten. Na acht weken, de termijn waarin bezwaar kan worden gemaakt tegen een parkeerboete, kunnen gemeenten geen informatie meer krijgen over individuele parkeerders. "De informatie wordt versleuteld, beveiligd en ontkoppeld van elkaar opgeslagen."

Woestenenk geeft toe dat het gebruik van het woord 'wissen' te kort door de bocht is. "Tot nu toe is het niet nodig gebleken dat nader uit te leggen. Misschien dat we dat toch nog eens tegen het licht moeten houden."

Bij het parkeren op kenteken moet het kenteken worden doorgegeven met een mobiele telefoon of worden ingevoerd op een parkeerautomaat. Parkeercontroleurs kunnen vervolgens in de databank nagaan of er betaald is. Een bonnetje achter de voorruit is daarmee niet langer nodig.