Transport Online - Van Brenk: onveiliger door bezuinigingen

Van Brenk: onveiliger door bezuinigingen

Van Brenk: onveiliger door bezuinigingen
27-07-2013 10:13 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - De bezuinigingen van het kabinet en andere overheden maken Nederland onveiliger. Dat zegt Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag in Het Parool. Als voorbeelden noemt Van Brenk de bezuinigingen op het gevangeniswezen, onderbezetting bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bezuinigingen bij de brandweer.

"Uit signalen van onze leden blijkt dat Nederland door alle bezuinigingen steeds onveiliger wordt", zo stelt Van Brenk in de Amsterdamse krant. Zo wil staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) negentien gevangenissen sluiten. FNV-leden bij het Openbaar Ministerie meldden de bond dat vijftienduizend veroordeelde criminelen op straat lopen.

Het paardenvleesschandaal eerder dit jaar toont volgens de vakbondsvrouw dat de NVWA met 2300 mensen zwaar onderbezet is, waardoor de dienst het voedsel niet goed kan controleren. Dat de Belastingdienst zestienhonderd mensen mag aannemen om extra fraude op te sporen is mooi, maar 'een druppel op een gloeiende plaat'. En doordat veel gemeenten bezuinigen op de brandweer, duurt het langer voordat die bij een brand is.Premier Mark Rutte (VVD) en partijleider Diederik Samsom van coalitiepartner PvdA zijn volgens Van Brenk het contact met de gewone man kwijtgeraakt. "De VVD beloofde Nederland veiliger te maken. En het sociale gezicht van de PvdA? Ik zie het niet." Van Brenk zegt soms de neiging te hebben haar PvdA-lidmaatschap op te zeggen. "Maar het is altijd beter om van binnenuit te werken aan verandering."

Het bezuinigen van zes miljard euro, zoals het kabinet wil, is volgens Van Brenk 'buitensporig'. De bond zegt ook alternatieven te hebben. Tegenover de vijftigduizend banen die verdwijnen in de thuiszorg staan volgens haar de miljardenwinsten bij de zorgverzekeraars. "Daar valt geld te halen." Ook zou in de zorg, maar ook bij de Belastingdienst, meer werk moeten worden gemaakt van fraudebestrijding.

Abvakabo protesteert op 8 augustus op het Plein in Den Haag tegen de plannen van het kabinet. Als het kabinet niet luistert, dreigt de FNV het sociaal akkoord op te zeggen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen