Clicky


Duitse SPD wil inhaalverbod voor vrachtwagens tijdens vakantieperiode

Duitse SPD wil inhaalverbod voor vrachtwagens tijdens vakantieperiode
26-07-2013 14:44 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN - De Duitse politieke partij SPD wil dat er een inhaalverbod voor vrachtwagens komt tijdens de drukke vakantieperiode. Volgens de SPD zorgen inhalende vrachtwagens voor veel ergenis en vertragingen voor andere weggebruikers.

"Het bevordert de doorstroming van het verkeer, het verbeterd de verkeersveiligheid en het voorkomt files," zei Florian Pronold, verantwoordelijke voor transport bij SPD.

Bij de autobranchevereniging ADAC en bij het Duitse minsiterie van Verkeer stuiten de plannen op kritiek maar de Duitse politie staat wel open voor een dergelijke maatregel.

"Als er een duidelijk landelijk inhaalverbod voor vrachtwagens geldt tijdens de vakantie, heeft ook de politie het gemakkelijker om de naleving te handhaven," zei Pronold. Uitzonderingen moeten wel mogelijk zijn. "Als een vrachtwagen bijvoorbeeld langzamer rijdt door een ongeval of pech dan moet het mogelijk zijn deze in te halen", aldus Pronold op de Duitse radio.

De ADAC vindt het voorstel contraproductief. "Als alle vrachtwagens achter elkaar moeten rijden gaat dat ook voor vertragingen zorgen. "wanneer vrachtwagenchauffeurs urenlang achter trage vrachtwagens rijden gaat dat ook ten koste van de alertheid. Daarnaast wordt het voor personenauto's lastig om een snelweg op en af te komen wanneer er een lange sliert aan vrachtwagens rijdt", zegt de ADAC.

Ook Verkeersminister Peter Ramsauer staat niet positief tegenover het voorstel. Hij waarschuwt voor mogelijk nieuwe risico's op ongevallen wanneer vrachtwagens dicht achter elkaar rijden en niet mogen inhalen

De voorzitter van de Duitse politie vakbond voorzitter Oliver Malchow wees er echter op dat het afremmen door auto's om vrachtwagens de ruimte te geven om in te halen voor "zeer gevaarlijke verkeerssituaties" zorgt. Malchow stelt voor om het voorstel in een pilot te testen.