Clicky


Kostenbesparingen verlagen verlies Air France-KLM

Kostenbesparingen verlagen verlies Air France-KLM
26-07-2013 09:53 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

(Novum) - De vorig jaar aangekondigde kostenbesparingen hebben het verlies van Air France-KLM in het tweede kwartaal fors teruggedrongen. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij behaalde tussen april en juni een nettoverlies van 163 miljoen, tegen bijna negenhonderd miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde Air France-KLM vrijdag bij het bekendmaken van de tweedekwartaalcijfers.

Toch is het effect van de kostenbesparingen niet zo sterk als verwacht, stelde de Franse topman Alexandre de Juniac. "Afgelopen jaar zijn onze resultaten kwartaal na kwartaal verbeterd, ondanks een aanhoudend zwaar economisch klimaat. Toch blijft onze omzet lager dan we ons als doel hadden gesteld."

Om de kosten nog verder te drukken komt Air France-KLM in de herfst met aanvullende kostenbesparende maatregelen, aldus De Juniac. Het gaat daarbij onder meer om vrijwillige vertrekregelingen. Op die manier hoopt de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend te worden en zijn schuldenlast af te lossen.

Air France-KLM behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 6,6 miljard euro, 1,2 procent meer dan in dezelfde periode van 2012. Ook het bedrijfsresultaat viel met 79 miljoen euro hoger uit dan een jaar geleden. Vorig jaar was er nog sprake van een operationeel verlies van 79 miljoen euro.

Ook zag de luchtvaartmaatschappij het aantal vervoerde passagiers met ruim drie procent toenemen naar meer dan 57 duizend. Dit leverde echter nauwelijks extra omzet op, omdat reizigers gemiddeld bijna twee procent minder voor hun stoel gingen betalen. In het goederenvervoer liep de omzet zelfs terug met bijna acht procent, mede door een krimp van bijna zes procent in vervoerd volume.