Clicky


Nieuwe schaatstempel komt in Almere

Nieuwe schaatstempel komt in Almere
26-07-2013 09:46 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF hebben de Icedome in Almere aangewezen als het nieuwe nationale schaatscentrum van Nederland. Dat heeft de KNSB vrijdagochtend bekendgemaakt. De KNSB en NOCNSF hadden tot zaterdag de tijd om te kiezen tussen de Icedome, Thialf in Heerenveen of het Transportium in Zoetermeer.

De partijen wilden eigenlijk pas begin september de knoop doorhakken, maar de rechter bepaalde vorige week dat binnen vijf dagen, een termijn die maandag inging, een beslissing moest vallen. De aanbieders in Heerenveen en Zoetermeer kunnen nog in beroep gaan. Daar hebben ze een week de tijd voor.

Die strijd zorgde voor veel opschudding. In mei lekte uit dat de voorkeur van de KNSB uitging naar Almere. Toen dat bekend werd stelde de bond een nieuw onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de plannen in. De partijen achter de Icedome stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was 'om halverwege de spelregels aan te passen'. Ondertussen startte in Heerenveen een grote lobby om het Thialf te behouden als nationaal schaatscentrum.

Overigens benadrukt de KNSB dat het nog om een voorlopige gunning gaat. Hierna mag de schaatsbond nog proberen de extra zekerheid te krijgen over de financiële haalbaarheid. Ondertussen wordt wel al aan een contract met Icedome gewerkt. Daarbij zijn voorwaarden gesteld om te zorgen dat het project op tijd af is. De voorlopige gunning gaat voor het schaatsseizoen 2016-2017 in.

Volgens de eisen vinden alle topsporttrainingen van de langebaanschaatsers, shorttrackschaatsers, kunstrijders en inlineskaters vanaf 2016 in Almere plaats. De baan krijgt ook één door de ISU aan Nederland toegewezen internationale wedstrijd per jaar. Normaal gesproken worden er al twee wereldbekerwedstrijden verreden in Nederland en vaak ook nog een internationaal kampioenschap. Andere ijsbanen maken dan nog kans om de andere wedstrijden te organiseren.