Clicky


Betere doorstroming vrachtverkeer N206 en N207

Betere doorstroming vrachtverkeer N206 en N207
25-07-2013 09:47 | Algemeen | auteur De Redactie

ZOETERMEER - De Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland besloten gisteren de busbanen op de N206 en N207 permanent open te stellen voor het vrachtverkeer. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO vinden dit een verstandig besluit omdat het tijdwinst oplevert voor het goederenvervoer, zonder dat het de doorstroming van het overige verkeer belemmert.

De provincie hield het afgelopen jaar een proef met het toelaten van vrachtauto's op de busbanen op de N206 (tussen de aansluiting met de A4 en Leiden – Lammenschansplein) en de N207 (tussen de Kruisweg N446 en Alphen aan den Rijn- Eisenhowerlaan).

Evaluatie

In maart en april van dit jaar zijn metingen verricht op de twee provinciale wegen. Daaruit bleek dat vrachtverkeer beter doorstroomt en chauffeurs het prettig vinden om een eigen strook ter beschikking te hebben. Op alle trajecten is de gemiddelde rittijd voor de bus gelijk gebleven. Dat geldt ook voor het overige verkeer. Op enkele plaatsen stroomt verkeer zelfs beter door als de vrachtauto op de busbaan rijdt.

Vervolg

De provincie gaat de komende weken de benodigde verkeersbesluiten opstellen en ter inzage leggen. Aan het eind van de zomer kan de tijdelijke situatie worden omgezet in een definitieve. De provincie gaat enkele specifieke situaties samen met betrokken partijen nader beoordelen op het punt van verkeersveiligheid. TLN en EVO zullen er bij de provincie op aandringen om vergelijkbare proeven op andere provinciale wegen met busbanen te doen.