Transport & Environment: "LZV-plan is illegaal"

Transport & Environment:
19-05-2011 19:31 | Transport | auteur
BRUSSEL - Transport & Environment (T & E) uit scherpe kritiek na de aankondiging vandaag door de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz om LZV's toe te laten op de Nederlandse wegen. Een EU-wet beperkt momenteel de lengte van vrachtwagens tot een maximum van 18,75 m en het gewicht tot 40-44 ton.

Zogenaamde megatrucks, LZV's, zijn op dit moment alleen toegestaan ​​om mee te werken als onderdeel van gecontroleerde studies op specifieke routes. Volgens T & E is het Nederlandse plan om ze te gebruiken op nationaal niveau duidelijk in strijd met de EU-wetgeving.

"Lobbyisten stellen dat langere en zwaardere vrachtwagens brandstof besparen, omdat twee LZV's drie conventionele vrachtwagens kan vervangen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat het effect in werkelijkheid minimaal is. Een studie door het Fraunhofer Instituut in Duitsland toont zelfs aan dat de uitstoot van broeikasgassen in zijn totaliteit toenemen als gevolg van de invoering van LZV's. Daarnaast blijkt uit analyse door de Europese Commissie dat langere en zwaardere voertuigen de verkeersveiligheid in de weg staan."

Nina Renshaw, adjunct-directeur van T & E zegt: "Megatrucks zullen het milieu niet redden, zullen de files niet verminderen en ze zijn slecht nieuws voor iedereen. De EU moet opkomen voor de wet en een signaal afgeven dat LZV's niet de oplossing zijn maar juist schadelijk zijn voor het wegtransport."

"Als Nederland een efficiënter wegvervoer wil moet zij naar Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland, Slowakije en Zwitserland kijken waar zij een op afstand bepaald tolheffingsysteem hebben. België, Frankrijk, Hongarije, Polen en Spanje hebben bovendien onlangs plannen aangekondigd met een zelfde systeem te komen of uit te breiden. Nederland moet toekomstgericht met een slimme, high-tech oplossing komen en niet ouderwets 'groter is beter' denken."

Opiniepeilingen in onder meer Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hebben aangetoond dat het publiek massaal megatrucks afwijst, tussen de 75 en 81% van de ondervraagden is tegen.

T & E is een onafhankelijke pan-Europese vereniging met wetenschappelijk en educatief doel, zonder politieke overtuiging, en zonder enig winstoogmerk.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden