Clicky

 'Jeroen Blijlevens staat op dopinglijst'

'Jeroen Blijlevens staat op dopinglijst'
24-07-2013 13:57 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - Jeroen Blijlevens behoort tot de renners die in de Tour de France van 1998 doping hebben gebruikt. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Franse senaatscommissie, meldt de Franse krant Le Monde. De oud-sprinter en huidig ploegleider van Belkin won destijds de vierde etappe.

De commissie onderzocht, met behulp van moderne technieken, bloedstalen uit 1998 en 1999. Epo was eind jaren negentig nog niet op te sporen. Renners uit de twee rondes hoeven niet te vrezen dat ze alsnog bestraft worden voor dopinggebruik, omdat het antidopingprotocol niet is gevolgd.

Blijlevens maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg. De ploeg stapte na een inval in het hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour.

Le Monde meldde dinsdag al dat onder meer de voltallige top drie van de Tour van 1998, Marco Pantani, Jan Ullrich en Bobby Julich, tegen de lamp was gelopen. Verder prijken onder meer Laurens Jalabert, Mario Cipollini, Erik Zabel, Andrea Tafi and Fabio Sacchi op de lijst, zo blijkt woensdag.

UCI-voorzitter Pat McQuaid liet eerder al weten dat Pantani zijn tourzege hoe dan ook mag houden. De Ier schreef een brief aan de ouders van de in 2004 overleden Italiaan.

Tijdens de presentatie van het rapport wees de commissie erop dat in alle sporten sprake is van dopinggebruik. Er zijn zestig aanbevelingen gedaan om dopinggebruik in de Franse sport te bestrijden. "Praten over doping schaadt de sport niet, maar levert een bijdrage voor de lange termijn", zei voorzitter Jean-François Humbert.

Het rapport zou aanvankelijk op 18 juli worden gepresenteerd, maar op verzoek van renners van de huidige generatie werd de publicatie uitgesteld. Zij vreesden dat de sportieve prestaties in de honderdste Tour onder zouden sneeuwen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats