Transport Online - Koperdiefstal op het spoor maakt duikvlucht

Koperdiefstal op het spoor maakt duikvlucht

Koperdiefstal op het spoor maakt duikvlucht
22-07-2013 10:40 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal koperdiefstallen is vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar afgenomen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De vertraging op het spoor nam volgens Prorail af.

In 2011 ging het gemiddeld om 43 gevallen van koperdiefstal per maand, een jaar later was dat teruggelopen naar 24. In de eerste helft van dit jaar ging het gemiddeld om acht gevallen.

Het aantal vertragingsminuten op het spoor veroorzaakt door koperdiefstal nam logischerwijs af. In 2011 ging het om bijna achttienduizend minuten, vorig jaar om bijna vijftienduizend.

Bij het hoogspanningsnet van Tennet werden vorig jaar wel meer koperdiefstallen geregistreerd. In 2012 ging het maandelijks om gemiddeld zeven gevallen waar dat een jaar eerder nog gemiddeld 5,8 gevallen waren. Dat komt volgens Opstelten door een nauwkeuriger registratie van koperdiefstal.

Vorig jaar werden 33 mensen aangehouden voor koperdiefstal en nam de pakkans toe van 4,5 procent naar 8,9 procent, aldus de minister. In de eerste helft van dit jaar daalde de pakkans met in totaal vijf aangehouden verdachten van koperdiefstal echter weer naar 5,8 procent.

In 2011 nam de overheid samen met onder meer Prorail, Tennet, OM en politie een aantal maatregelen om koperdiefstal tegen te gaan onder de naam 'Actie Koperslag'. Zo moeten verkopers wanneer ze contant worden betaald zich verplicht legitimeren om heling tegen te gaan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions